T: 06–16820525 | E: jws@job2enjoy.nl

40 procent van de Nederlanders oververmoeid of opgebrand

40 procent van de Nederlanders oververmoeid of opgebrand

40 procent van de Nederlanders oververmoeid of opgebrand

40 procent van de Nederlanders voelt zich meerdere malen per week opgebrand. Dat is een van de – tamelijk schokkende, vonden we – uitkomsten van ons Grote Stressonderzoek.

 Helft Nederlanders voelt zich na de vakantie even gestrest als daarvoor!

De zomer is bijna voorbij, het gewone leven begint weer. Mét alle stress die daarbij hoort. En dat is niet weinig, blijkt uit onderzoek van Psychologie Magazine.

Bijna 40 procent van de Nederlanders voelt zich meerdere malen per week oververmoeid of opgebrand; ruim de helft is regelmatig gestrest.

Meer opvallende uitkomsten:

Ook bijna 40 procent van de Nederlanders zegt dat zijn dagen overvol zijn; hetzelfde percentage heeft ’s avonds geen energie meer om iets te ondernemen, zoals sporten of met vrienden afspreken.

Ontspannen blijkt lastig: ruim een derde vindt daar de tijd niet voor en 42 procent voelt zich schuldig als hij lummelt of niets doet. Op vakantie gaan helpt niet altijd om te ontspannen: ruim de helft van de Nederlanders voelt zich in de week na de vakantie precies even gestrest als daarvoor.

Vooral conflicten – thuis of op het werk – leveren ons stress op: ruim 60 procent van de ondervraagden zegt daar geregeld last van te hebben. Direct gevolgd door werk of studie; de eigen gezondheid en die van naasten en financiële- of familiekwesties.

Televisie kijken en slapen scoren het hoogst als manieren om stress te verminderen: ruim een derde van de Nederlanders doet dat zo. Slechts een vijfde brengt structurele veranderingen aan tegen stress, zoals vaker ‘nee’ zeggen en taken anders organiseren. Nog eens een vijfde lukt dat (nog) niet, maar zou dat wél graag willen.

De drie meest genoemde redenen om niets tegen stress te doen:
1. Lastig om er tijd voor vrij te maken, omdat de to-do-lijst toch voorgaat
2. Geen ‘nee’ durven of willen zeggen
3. Angst om anderen teleur te stellen of relaties te beschadigen

• Terwijl niets doen tegen stress vervelende gevolgen kan hebben: concentratie- en geheugenproblemen, een vermoeid of uitgeput gevoel, hoofdpijn en problemen met slapen. Bijna 70 procent van de Nederlanders had in de afgelopen maand dit soort stressgerelateerde klachten. Eén op de vijf is hierdoor weleens enkele weken of langer thuisgebleven.

Bron: Psychologie Magazine, Saskia Decorte